MEVLANA HAFTASI

MEVLANA HAFTASI

Mevlana sadece ülkemizde değil dünyada da bilinen, düşünceleri kendi çağı kadar asırlar ötesini bile etkilemiş bir düşünce ve din adamıdır. Hoşgörü ve dinde kolaylığı anlatan "Ne olursan ol, gel!" sözü kainatı kucaklar. Bu büyük kanaat önderi ve düşünce adamını anmak ve fikirlerini daha iyi anlamak amacıyla Aralık ayında Mevlana Haftası kutlanmaktadır.

Mevlana'nın söylediği, "Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir" sözü tam da bu durumu özetleyen çok anlamlı bir sözdür. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 pazar günü Hakk'ın rahmetine kavuştu. Her yıl, Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olan 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilen törenler, halk arasında "Şeb-i Arus" olarak bilinmektedir.

Mevlana'nın nezdinde Şeb-i Arus törenleriyle Kul'un Yaratıcısına kavuşmasının kutlamaları yapılmaktadır. Hz. Mevlana'nın doğum yılı olan 30 Eylül 1207 tarihine vurgu yapılması bakımından, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), Mevlana'nın 800'üncü doğum yılı olan 2007 yılını "Mevlana Yılı" olarak ilan etmiştir. Mevlana Celaleddin-i Rumi hepsi birbirinden değerli çok önemli eserler bırakmıştır. Eserleri: Mesnevi Büyük Divan (Divan-ı Kebir) Fihi Ma-Fih (Ne varsa İçindedir) Mecalis-i Seb'a (Mevlana'nın 7 vaazı) Mektubat (Mektuplar) "Yaratılmışların En Değerlisi İnsandır" felsefesine ve engin bir insan sevgisine sahip olan Mevlana, yüzyıllardır hoş görünün, kardeşlik ve barışın simgesi olmuştur. Özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşanan karmaşa, savaş ve gözyaşının bir an önce bitmesi dileğiyle Mevlana'nın her biri üzerine ciltlerce kitap yazılacak 7 öğüdünü paylaşmak istiyorum. Hepimizin daha hoş görülü, daha hak hukuk gözeten bireyler olmamız dileğiyle.

Mevlana'nın Yedi Öğüdü

1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

6. Hoşgörülülükte deniz gibi ol.

7. Ya Olduğun Gibi Görün, Ya Göründüğün Gibi Ol.

11.12.2023 60

11-12-2023undefined